Mercedes nya raka sexa får inbyggd elmotor som standard

Mercedes gillar V6-motorer, men inte tillräckligt mycket för att hålla fast vi dem i all evighet. Sedan några år tillbaka vet vi att de är på väg att skrota sina vinklade sexor för att ersätta dem med raka. En anledning är att komplexiteten minskas, en rak sexa kan enkelt bli en rak fyra – eller en rak trea. Det är i princip bara att kapa ett par cylindrar. Det är den ”modulära” biten Mercedes är ute efter, det vill säga flexibilitet. Därmed kommer vi in på en annan anledning till att de väljer rakt i stället för vinklat – produktionskostnaderna kan reduceras. Att raka sexor har lite mer mjuk gång än V6:or lär också vara en anledning, även om skillnaden i gångkultur mellan rakt och vinklat inte är lika stor som förr i tiden.

Det är inte första gången som Mercedes använder raka, sexcylindriga motorer. Motortypen var väldigt vanlig i Mercedes-bilar, inte sällan dieselmodeller, under många årtionden, men mot slutet av 1990-talet fasades de…