Le Mans 24-timmars – nedräkningen börjar

I helgen körs världens äldsta uthållighetslopp, Le Mans 24-timmars, som tillsammans med Monacos Grand Prix och Indianapolis 500 utgör topptrion av världens biltävlingar. Förra året bröt Porsche Audis segersvit på fem segrar genom att lyckas köra 395 varv med sin hybridbil 919. Audi har annars dominerat loppet under mer än tio års tid.

Loppet har genom åren bjudit på såväl dramatik, spänning och tragik. I år det 50 år sedan en av världens främsta sportvagnar, Ford GT40, tog sin första seger på banan. 1955 års tävling går till historien som en av världens mest tragiska motortävlingar då Pierre Leveghs Mercedes 300 SLR slungades upp på läktaren och döda honom och 84 åskådare.
I dag körs bilarna av tre förare, före 1970 var de två. Den klassiska starten där förarna springer till sina bilar, upphörde 1969.

1932 deltog en svensk för första gången på banan, som egentligen heter Circuit de la Sarthe: Henken Widengren. Sedan dess har en uppsjö…