Dags för invigning av E16 som elväg

För drygt ett år sedan uppmärksammade vi att en del av E16 väster om Gävle ska elektrifieras för att kunna tillåta tung transport utan några utsläpp. I december rapporterade vi att bygget av den elektriska sträckan är igång och nu står den färdig, redo för invigning.
I morgon den 22 juni 2016 klockan 15.00 invigs elvägen som sträcker sig mellan Sandviken och Kungsgården/Storvik, ett vägavsnitt som uppgår till ungefär två kilometer. Vid invigningen närvarar bland annat infrastrukturminister Anna Johansson, samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och generaldirektörerna för Trafikverket och Energimyndigheten.

Bakom projektet står, bland annat ekonomiskt, företag så som Sandvik, SSAB, Scania och Siemens men även elbolag som är verksamma i regionen samt högskolan i Gävle. Staten har också bidragit med en större summa pengar för att kunna förverkliga projektet som i denna första fas fungerar i test- och demonstrationssyfte. Elvägen är den…