Livsfarlig gasadapter misstänks ha orsakat bilexplosionbiogas_webb

Polisen i Borås har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet efter att en gasbil i förra veckan exploderade vid en biogasstation i Åhaga. Tre personer skadades vid händelsen och den utlandsregistrerade bilen blev totalförstörd. När rädddningstjänsten kom till platsen hittade man bland annat en adapter som misstänks ha använts i ett försöka att tanka biogas i bilen som hade gasol som drivmedel.

-Det här är en ny företeelse. Tidigare har det alltid handlat om bilar som ska tanka propan. Det är starkt oroande om fler utlandsregistrerade bilar manipulerar med hemmagjorda adaptrar även för naturgas. Det är inte bara fara för eget liv utan man utsätter alla i omgivningen också. Är det en stor gasexplosionen uppstår en tryckvåg som kan bli stor. Sen har vi brandfaran och det kan också uppstå en splitterverkan av smuts, stenar, metall och plast och dessa kan färdas lång väg, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

På Borås Energi och Miljö är man övertygad om att det begåtts något fel i samband med tankningen av bilen.

– Vi har konstaterat att bilen inte var anpassad för trycket på vår station. Våra munstycken passar inte till den här bilen. Adaptern som hittats på platsen finns hos polisen, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö, till Borås Tidning.

Det kommunala bolaget har gjort egna undersökningar av gasstationen efter händelsen och konstaterat att skadorna begränsats till munstycket och slangen. Ytterligare kontroller ska genomföras av Dekra, ett ackrediterat kontrollorgan som utför besiktningar av bland annat gasstationer.

 Source link