Mer än en halv miljon bilar på fel däckaaf070d8b85154a7_800x800ar

Däckbranschen lobbar för en sommardäckslagstiftning men trots detta är det bara 89 procent av de svenska bilisterna som kör med sommardäck på sommaren. Det visar Michelins årliga SIFO-undersökning kring svenskarnas däckval.
Andelen svenska bilister som i juni månad fortfarande inte har bytt till sina sommardäck uppgår i år till hela 11 procent. En stor skillnad i årets resultat är att 8 procent av de tillfrågade uppger att de kör på ”Helårsdäck eller Året runt däck” på bilen trots att denna däckkategori inte säljs i Sverige idag. Två procent kör fortfarande på sina vinterdäck vilket är en minskning från tidigare år.

– Det är oroväckande att en så stor andel av den svenska befolkningen anser att de kör på en kategori av däck som idag inte finns i Sverige. Frågan man ställer sig är om denna andel då är dubbfria vinterdäck som i sig inte är olagliga att köra på under sommaren. Oavsett så har branschen en stor uppgift i att informera om vikten av att använda rätt däck på rätt säsong, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.

I åldersgruppen 15 – 29 år är det bara 80 procent som bytt till sommardäcken. 13 procent menar att de kör på ”Helårsdäck” men det är också 6 procent av de tillfrågade i denna åldersgrupp som inte vet vad de kör på för däck och då är det främst kvinnorna som är osäkra.

Merparten av svenskarna bytte sina däck under maj månad, 58 procent. Under perioden 1 december till 31 mars måste föraren säkra greppet vid vinterväglag i Sverige. Från 1 oktober till 15 april får man ha sina dubbdäck på bilen därutöver är dessa olagliga.

Det är främst männen i hushållet, 44 procent, eller däckverkstaden, 45 procent, som ansvarar för däckbytet och bara 4 procent av kvinnorna utför detta arbete. Många bilister, 27 procent, tycker att det är svårt att veta när de ska byta mellan sommar- och vinterdäcken på våren och hösten på grund av de överraskande väderväxlingar som kan ske dessa perioder.

Jämför man siffrorna i Norden så är finnarna bäst på att använda rätt däck, där har hela 95 procent bytt till sommardäck. I Norge är det 91 procent och i Danmark 80 procent. Siffran i Danmark är kanske inte lika anmärkningsvärd då det i dag inte finns någon däckslagstiftning där.

Fem däcktips från Michelin:

Sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern
Anpassa din körning och hastighet efter underlag, körförmåga och däckens skick
Kontrollera och anpassa lufttrycket efter antal passagerare och last
Placera de bästa däcken bak (de med störst mönsterdjup)
Kontrollera däckens mönsterdjup, lagen kräver minst 1,6 millimeter för sommardäcken och 3 mm för vinterdäcken

[1] Omräknat på Sveriges ca 4.700.000 bilar.
[2] http://asikt.dn.se/asikt/ debatt/lag-om-sommardack-kan- radda-liv/
[3] Michelin genomförde första veckan i juni en Sifo-undersökning bland 4.000 Nordiska bilister varav 1.137 i Sverige. Frågorna handlade om däck och trafiksäkerhet. Detta är sjunde året i rad som Michelin genomför undersökningen. Frågan som ställdes löd: ”Vad kör du med för däck på bilen nu?”Source link