Kia märket med högst kvalitet – Volvo långt, långt efter

För 30:e året i rad har amerikanska konsumentorganisationen J.D. Power släppt sin kvalitetsindexlista över bilmärken. Den visar att kvaliteten återigen har höjts från år till år, denna gång med sex procent jämfört med 2015 som i sin tur såg en höjning med tre procent jämfört med året dessförinnan. Årets kvalitetshöjning är dessutom den största som registrerats de senaste sju åren tack vare att 21 av totalt 33 märken har skärpt till sig medan ett märke ligger kvar på samma nivå och ”endast” elva har tappat i kvalitet.

Kvalitetsindexet, problem per hundra bilar (PP100), baseras på inrapporterade uppgifter från ägare under bilens tre första månader efter leverans. Den korta ägarperioden gör att kvaliteten som mäts är den initiala.
Man mäter inom åtta olika problemområden som sedan ger ett totalbetyg.

J.D. Powers kvalitetsindexlista med antal problem per hundra bilar. Kia i topp, Smart i botten.

Kia i topp strax för Porsche
Bäst av alla…