Svängbar högerstol vållar problem vid besiktning


Här kommer en annorlunda fråga:

År 2003 köpte kunden en begagnad Saab av oss. I registreringsbeviset står att höger framstol är svängbar, vilket den i och för sig inte var. Vi ansåg att det saknade betydelse vid försäljningen då bilen var besiktigad tidigare utan någon anmärkning kring detta. När kunden för 13:e gången skulle besikta bilen går den inte igenom på grund av att registreringsbeviset inte stämde. Bilprovningen kräver att en ny registreringsbesiktning görs och kunden vill att vi ska stå för kostnaden av denna. Vad har vi för ansvar i detta?

Svar:

Det är sällan en bil som besiktigas för ”13:e gången” passerar kontrollbesiktningen…J..Skämt åsido, det låter märkligt att bilen helt plötsligt inte skulle passera kontrollbesiktningen på grund av det du skriver så länge som ingen modifiering skett av bilen. Fordonet är typgodkänt av tillverkaren och inregistrerad hos Transportstyrelsen. Då bilen passerat kontrollbesiktningen under alla dessa år ligger felet snarare hos tillverkaren (som inte längre finns kvar) eller hos Transportstyrelsen. Jag föreslår att kunden vänder sig till Transportstyrelsen i denna fråga. Då bilen inte innehar ett köprättsligt fel och reklamationen görs 13 år senare, av en bil som ni dessutom sålt begagnad, behöver ni inte ta ansvar för detta.

Vänlig hälsning

Ulf Stefansson

Jurist

Sveriges Fordonsverkstäders Förening

113 29 Stockholm

Direkt: 08-519 475 15

www.sfvf.euSource link