Provkörning av Opel Astra Sports Tourer 1,6 BiTurbo CDTI Ecotec

Behöver man mer bil än så här? Jag ­ställer mig frågan när jag rattar nya Opel Astra kombi, eller Sports Tourer som det kallas på Opel-språk. Att körupplevelsen håller hög klass beror inte bara på den nya hårdbantade karossen – modellen jag kör väger in på 1 435 kg vilket är hyfsat lätt i storleksklassen.
Man har sparat in vikt på alla detaljer under utvecklingsarbetet. Framvagnen är lättare, stolarna är lättare, avgassystemet är lättare. Och genom att bilen är lättare har bromsarna kunnat göras mindre – bara det sparar tio kilo. Den lägre vikten och en precis styrning gör Astra-körningen till ett nöje. Precis som för halvkombiversion ligger fjädringen på gränsen till sportig.
I det internationella pressmaterialet kan man läsa att Opel-ingenjörerna har uppfunnit SRS, Smooth Road Shake, som tar bort rattvibrationer, samt DPC, Drift Pull Compensation, som gör att…