Inbyggd däckdusch i nya Mercedes

Däcken är en av de viktigaste beståndsdelarna på en bil. Det finns flera faktorer som påverkar däckens egenskaper, så som exempelvis gummiblandningen, mönstret och mönsterdjupet. En annan viktig faktor är däckens temperatur. För kalla däck en kall vinterdag eller för varma däck en varm sommardag kan påverka bilens köregenskaper drastiskt.

Optimalt vore att kunna reglera däckens temperatur efter rådande väderlek och körsituation, och detta har biltillverkaren Daimler, som bland annat äger Mercedes-Benz, tagit fasta på. Enligt patentet som har läckt ut är tanken att sensorer ska känna av däckens temperatur och att vatten sedan ska kunna användas för att reglera den.

Regn- och smältvatten ska tas tillvara på via bilarnas fram- och bakruta och lagras i tankar. I hjulhusen sitter spraymunstycken som duschar däcken när temperaturen avviker från det optimala. När däcken blir för…