Hem Vi Bilägare Dubbla betyg i Euro NCAP

Dubbla betyg i Euro NCAP

Euro NCAP testar nu med två bedömningsnivåer, med och utan säkerhetspaket. Kia Niro och Toyota Hilux är nu testade enligt det nya systemet.

I den senaste testomgången på Euro NCAP fick både Renault Scenic och Subaru Levorg fem stjärnor. Subaru meddelar också nu att autobroms- och säkerhetssystemet EyeSight kommer som standard till Levorg i Sverige. Bilarna med EyeSight kommer att börja levereras i början på nästa år. Levorgen i Euro NCAP-testet var inte utrustad med EyeSight.

– Från början var det tänkt att EyeSight skulle erbjudas som tillval, men eftersom vi har ambitionen att erbjuda världens säkraste bilar har vi valt att införa systemet som standard även i Levorg. Vi vet att många har frågat efter EyeSight till den och nu kan vi äntligen erbjuda även Levorg-köparna vårt unika säkerhetssystem, säger John Hurtig, varumärkesdirektör på Subaru Nordic AB.

Euro NCAP har nu också infört ett alternativ tilll de nuvarande testerna där tillverkarna kan välja att få bilarna testade i standardutförande och med säkerhetssystem. I den här testomgången valde Toyota att testa Hilux och Kia lät testa Niro med det nya alternativet. Toyota Hilux fick då tre stjärnor utan tillval och fem stjärnor med och Kia Niro fick fyra stjärnor i standardutförande och fem med säkerhetspaketet. Främsta bristen i bilarna utan säkerhetstillval är förarstödssystemen som är i princip frånvarande om inget säkerhetspaket väljs till.

Diskutera: Brukar du kolla Euro NCAP-betyg innan du köper bil?

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera