Självkörande bilar behövs – här är beviset

Alla har vi någon gång suttit fast i trafiken, svurit som borstbindare och undrat varför det inte går fortare. Orsaken är ofta inte en olycka längre fram, utan lättdistraherade förare med långsamma reaktionstider som skapar dragspelseffekter – eller rödljuskorsningar som var för sig fungerar bra men som tillsammans skapar stockningar.

I filmen ovan, släppt i går av CPG Grey, förklaras på ett pedagogiskt sätt varför trafikkaos uppstår och att det nästan alltid är vi människor (kallade apförare i filmen) som är orsaken. Visst kan grundorsaken vara något annat, men efterföljderna står alltid människan för. Ta exemplet med en rumpsniffare som ligger tajt bakom en annan bil som bromsar lätt för släppa in en annan bil från en påfart. Rumpsniffaren tvingas då bromsa hårdare och kedjereaktionen är igång. Just detta exempel upplevs dagligen på E18/Norrtäljevägen norrut i höjd med…