Provkörning av Porsche 718 Cayman S

Manuel Hollenbach

Hur viktigt är motorljudet i en sportbil? Hur många gånger den frågan har hamnat på agendan i mötesrummen vet nog bara Porsche. Men svaret verkar vara att det betyder väldigt mycket. Högtalarförstärkning av motorers akustiska egenskaper kan tyckas löjligt, men det är mer eller mindre standard i sportbilar. Trots detta har Porsche alltså skrotat den högvarviga 3,4-literssexan och ersatt den med en fyrcylindrig turbo i nya 718 Cayman och Boxster. Och motorljudet är inte särskilt spännande. Det låter mycket, speciellt med avgassytemet i sportläge, men jag kom på mig själv med att stänga av det flera gånger. Ljudet stör mest.

Men bortsett från ljudet är motorn smått fantastisk. Tack vare variabel turbo­geometri ger motorn i Boxster S det maximala vridmomentet på 420 Nm redan vid 1 900 varv och turbolagg…