Nya Audi A8 – tre snabba från provkörningen

Hej Erik, hur är det i Spanien och nya Audi A8?
– Det är toppen. Jag är i Valencia och kör på några av de vägavsnitt som ingick i stadsbanan när Formel 1 kördes här för några år sedan, bland annat den spektakulära bron som bilarna passerade. Jag är här med sprillans nya Audi A8 som är den senaste i lyxklassen där konkurrenterna heter BMW 7-serie, Mercedes S-klass och Lexus LS.

Vad är nytt?
– I stort sett allt. A8 byggs på en helt ny plattform och har delvis nya motorer. Men det handlar mest om ny teknik. Audi stoppar in 48-voltstekniken i alla motorkonfigurationer, vilket gör A8 till en så kallad mildhybrid. Det handlar framförallt om en kraftigare startmotor som gör att bilen kan frirulla längre med motorn avstängd. Dessvärre kan jag inte säga att det märks under provkörningen, bensinmotorn är igång mest hela tiden. En annan stor nyhet är förstås den autonoma…