Norges regering vill införa ”Tesla-skatt”


MOTOR

Regeringen i Norge vill införa skatt på avgasfria fordon.
”Tesla-skatten” kan komma att kosta 70 000 kronor.
– En katastrof för de som redan beställt en elbil, anser miljörörelsen.

Foto: TT/JESPER BRYNGELSSON

70 000 kronor i en engångsavgift kan den tyngsta Teslan kosta.

Under 2016 svarade elbilar för 40 procent av bilförsäljningen i Norge. Nu vill regeringen i elbilens förlovade land införa skatt på avgasfria fordon.

70 000 kronor

Eftersom skatten baseras på bilens vikt kallas den i folkmun för Tesla-skatten. Amerikanska tillverkaren av elbilar, Tesla, är den enda producenten som har bilar som är så tunga att de hamnar i högsta skatteklassen. Det skulle innebära 70 000 norska kronor i engångsavgift.

– Det är de stora tunga bilarna som sliter på vägarna. Enda fördelen är att de har mindre utsläpp, säger och motiverar Hans Andreas Limi, från Fremskrittspartiet, förslaget.

”Huvudlöst förslag”

– Det här är en katastrof för väldigt många som redan har beställt bil. Det är ett jantelagsförslag, kontrar Frederic Hauge, chef för miljöorganisationen Bellona Foundation i Oslo, till NRK.

Miljörörelsen Bellona anser liksom Norsk elbilforening att skatteförslaget är huvudlöst. Kommer samtidigt som avgasfria bilar håller på att bli den vanligaste typen av fordon i norska bilhallar.

Fortsatta subventioner

– Regeringen sätter hela elbilsmarknaden på spel, i strid med stortingets signaler. Avgiften måste stoppas i budgetförhandlingarna, säger Christina Bu, i Norsk elbilforening.

Den lägsta avgiften i det nya förslaget är 7 000 kronor.

Notabel i sammanhanget är att miljöbilssubventioner samtidigt har lämnats i stort sett orörda i den norska regeringens statsbudget. Därmed kommer priset på elbilar fortfarande vara lågt jämfört med priset i Sverige och Danmark.