Full pott för XC60 i amerikanskt krocktest

Patrik Lindgren

Volvo XC60 har sällat sig till den relativt lilla skara bilar som lyckats kamma hem full pott i IIHS säkerhetstest. För att få betyger Top Safety Pick Plus måste bilen nå högsta betyg i alla fem krocktester, alltså två olika frontalkrockar, krock från sidan, ett test av styrkan i takkonstruktionen och ett test av nackstöden vid påkörning bakifrån. Bilen måste också få toppbetyg för aktiva och passiva säkerhetssystem, till exempel autobromssystem.

Bilen undvek automatiskt olyckor i IIHS tester i 20 och 40 km/h, och betyget höjdes från ”avancerat” till ”överlägset”. Samma system fanns också på förra generationens XC60, men på den bilen var det extrautrustning – därför höjdes betyget.

Top Safety Pick Plus gäller bara för XC60 med tillvalsstrålkastare. De halogenlampor som finns på de enklare modellerna är ännu inte…