Nissans självkörande bilar ska klara från dörr till dörr år 2020

Vi har redan skrivit om Nissans ProPILOT – ett system för autonomkörning som är under utveckling och som redan sitter i modeller som nuvarande Qashqai och nya Leaf (som kan parkera själv). Som systemet är idag handlar det dock mest om diverse förarhjälpmedel, som exempelvis adaptiv farthållare, autobroms och olika varningssystem.

Men inom kort lovar Nissan mer avancerade funktioner.

Nissan har under året testkört en självkörande Infiniti Q50 i bland annat Silicon Valley (se videon nedan) och i Tokyo. Q50:n har varit utrustad med den mest avancerade ProPILOT-versionen och sägs klara dörr-till-dörr körande. Allt som behövs är att mata in destinationen i navigationssystemet.

Den nya versionen av ProPILOT sägs hamna i Nissans modeller redan år 2020 och ska klara allt från rödljuskorsningar, filbyten och andra komplexa trafiksituationer som exempelvis vägtullar helt på egen hand.