Så mår din bil mycket bättre i vinterkylan – 10 bästa tipsen


Foto: Thinkstock

Vinterkylan kan spela din bil många spratt.

MOTOR

Vinterväder och temperaturen sjunker.
Kylan kan bli rejält kostsam för dig och bilen.
Här är tio tips hur bilen bäst klarar vinterns köldknäppar.

Vintern kan bli kostsam för bilägaren. Det lönar sig att tänka till – före. Och vårda bilen lite extra under vintern.

Tio heta tips

• Kontrollera glykolen

Utan rätt mängd glykol i kylarvätskan kan kylsystemet både frysa och rosta. Vilket kan bli mycket kostsamt. I bilens instruktionsbok finns uppgift om nivån på din modell. Låna en glykoltestare på macken eller be en verkstad titta. Tar några få minuter

• Ha koll på spolarvätskan

Viktigt att spolarvätskan fungerar för om den fryser så ser man ingenting. Olika sorter tål olika mycket kyla. Använd rätt sort. Färdigblandad spolvätska klarar ofta temperaturer ner till -18 grader. Spola länge när du fyller på ny vätska så inte den gamla och eventuellt svagare finns kvar. För om den fortfarande finns kvar kan det ändå frysa i slangar och rör.

• Vinterdäck i bra skick

Lägg dig vinn om att däcken är i bra skick för optimalt väggrepp. Kontrollera status och slitage på vinterdäcken innan du byter. Finns ofta bra erbjudanden på vinterdäck. Snåla inte med säkerheten.

Håll koll på batteriet

• Smörj dörrarna

Smöra gummilisterna. Ungefär som att valla skidor. Köp ett specialmedel, en silikonblandning på macken och gör det själv. Smörj in listerna som blir mjukare, så fryser inte dörrarna igen.

• Smörj låsen

Smörj låsen. Även om du använder fjärrkontroll är det en bra idé att smörja låsen. Inte minst om fjärrkontrollen fallerar och du behöver använda nyckelhålet.

• Ladda eller byt batteriet

Ju lägre temperatur desto mindre orkar bilbatteri. Åker du mycket korta sträckor och brassar på med värme och fläktar ökar risken för att batteriet inte hinner ladda upp. Är batteriet gammalt kan det vara läge att byta till ett nytt.

Rena rutor

• Undvik imma på rutan

Undvik att dra in snö i bilen. Så slipper du fukt och imma på rutorna som är irriterande och farligt. Kupé- eller bränslevärmare trycker ut fukten. Eller låt bilen stå i varmgarage med en ruta öppen. Immar rutorna igen i alla fall? Sätt på luftkonditioneringen så torkar imman. Se till att du inte ställt ventilationsreglaget på ”recirkulation” för då blir det svårt.

• Byt vindrutetorkare

Vindrutetorkarna slits fortare när det är kallt. Så byt dem i tid för när de blir slitna lämnar de också ränder på rutan. Smuts i gamla torkarblad kan också innebära repor i vindrutan.

• Rengör rutorna – på båda sidor

Att skrapa bort snö och is på rutornas utsida är självklart. Här Men kom ihåg att putsa rutorna även invändigt – viktigt inte minst vintertid då vi kör mycket i mörker och sikten är extra viktig. Rena glas minskar också problemen med imma invändigt.

• Rengör bilen

Vinterväderleken, med vägsalt och smuts, sliter extra hårt på lacken. En rengjord och gärna vaxad bil mår bättre och rostar mindre.

Så vårdar du bilen – i vinterkylan 00:27