Vi firar Finland – som Formel 1-nation!

I dag firar vårt grannland Finland 100 år som nation och det firar vi här på Teknikens Värld genom att tillfälligt döpa om det till F1land och med det blicka tillbaka på denna nations fantastiska historia i motorsportens finrum Formel 1, även om det inte direkt saknats framgångar i andra grenar.

Det hela börja dock på darriga ben och det är i dag svårt att tro att Sverige var en större Formel 1-nation med Joakim Bonnier först ut i klassen 1956. Första finländare i serien blev Leo Kinnunen 1974 då han ställde upp i sex lopp men kvalade bara in i ett: Sveriges Grand Prix 1974. Bilen höll dock bara i åtta varv efter att han startat från sista led. Sverige var vid det här laget en etablerad Formel 1-nation och under det där loppet på Anderstorp 1974 var nationen representerad av Ronnie Peterson, Reine Wisell och Bertil Roos.

Keke Rosberg på Monacos gator 1983.

Keke Rosberg på Monacos gator 1983.

Mikko Kozarowitzky…