Historien om Saab 900

Saab stod inför ett stort skifte. Anfäderna Mellde, Ljungström och Sason fanns inte längre inom företaget och i deras ställe hade en ny generation tagit plats bakom spakarna. Vid 1970-talets slut fanns en ny anda inom Saab, en anda som ville höja utvecklingstakten och framhäva Saab som en annorlunda biltillverkare. Nog för att bilmärket Saab aldrig riktigt har passat inom ramarna för en normal biltillverkare men nu fanns en tydligare idé om att rikta in sig på produkter med särart. På en allt hårdare bilmarknad ansågs en markerad profil vara ett livsvillkor för en självständig biltillverkare.

I Saabs fall handlade det om dyrare och mer specialbetonade bilar som inte var lika priskänsliga som bilar i de lägre prisklasserna. Så hade tanken varit redan när 99 Combi Coupé togs fram i stället för en renodlad storlastarkombi. Exklusiva och sportiga kombi­kupéer drällde det inte…