Nya bilar för hårda – svåra att klippa upp för brandkåren

Mattias Rabe

Vid en trafikolycka rycker brandförsvaret ut och om det rör sig om en allvarligare olycka med personskador är det inte ovanligt att brandförsvarspersonalen måste klippa upp inblandade fordon för att få ut personer.
Men det har visat sig att det är svårare att klippa upp dagens bilar i jämförelse med äldre, konstruktionen i dessa är så pass hårda att det behövs andra metoder för att inte arbetet med att rädda personer ska sinkas, något som kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Vi hade ett fall senast nu i veckan i Sverige där de inte klarade av att klippa och lyfta av taket på bilen. Det är ett typiskt exempel på när man övar på en skrotbil. I verkligheten är bilarna extremt mycket hårdare så man kan inte handskas med dem, säger Tommy Carnebo på Södertörns brandförsvar till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Personen i olyckan som…