Koenigsegg funderar på elbil – men…

Hela bilbranschen håller på att elektrifieras på ett eller annat vis, till och med supersportbilstillverkarna har klämt ned en eller flera elmotorer under de strömlinjeformade karosserna, oftast i kombination med en förbränningsmotor som utgör den huvudsakliga drivkällan. Det är redan tre år sedan Koenigsegg tog steget när de presenterade Regera, den fantastiska skapelse som hyllats världen över. Inte bara för fantastiska prestanda (0-400 km/h på mindre än 20 sekunder) utan även för den 1 500 hästkrafter starka och växellådslösa drivlina som utgörs av en femliters V8 och tre elmotorer. Koenigsegg Direct Drive (KDD) heter paketet.

Nu berättar Christian von Koenigsegg, som fick idén till Regera när han satt bakom ratten på sin Tesla Model S, för Auto Guide i samband med den internationella bilsalongen i Kanada att han så smått funderar i elbilsbanor. Han tar Regera som…