Efter nya mobilförbudet – så högt är bötesbeloppet för rattsurf

Det var den 1 februari i år som det blev förbjudet i Sverige att hålla i en mobiltelefon medan man kör bil (undantag gäller dock bland annat för blåljuspersonal).

Och redan första dagen var det personer som åkte dit. En av dem var en man i Umeå som stoppades av en polispatrull, ertappad med mobiltelefonen i handen. Mannen erkände brottet och har nu dömts i tingsrätten för brott mot trafikförordningen. För det ska han betala 1 500 kronor i böter, skriver Västerbottens-Kuriren.

Därmed har vi fått det första vägledande fallet, även om det aviserade beloppet på förhand varit just 1 500 kronor. Det är samma summa som tingsrätten dömde till år 2013 då det blev olagligt att köra bil med ”mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning” om det inverkade ”menligt på framförandet av fordonet”.

Exakt hur stort bötesbeloppet skulle bli för rattsurf har dock inte varit…