Pininfarina blir lyxigt elbilsmärke

Italienska namnet Pininfarina är sedan 1930 kopplat till bildesign av såväl exklusiva Ferrari- och Maserati-modeller som mer vardagliga don som Volvo C70 och Peugeot 205 Cabriolet.

Sedan 2015 ägs den Turin-baserade designfirman av indiska Mahindra som nu låter namnet bli ett nytt bilmärke: Automobili Pininfarina. Märket ska konstruera och tillverka lyxiga och sportiga elbilar för en global marknad.

Till sin hjälp av arbetet med nya modeller ska man dra nytta av det som man samlar på med sin Formel E-satsning, där svenske Felix Rosenqvist är förare. Han blir dock inte ende svensk att bidra till märkets utveckling.

Operativ chef blir nämligen Per Svantesson, som tar med sig erfarenheter av arbete med Volvo Group och Nevs. Michael Perschke, som tidigare jobbat för Volkswagen och Audi i Indien, ska leda Automobili Pininfarina som helhet.

En första modell från det nya märket ska stå…