Dödsolyckan med Ubers självkörande bil orsakades av fel i mjukvaran

Det var i mars i år som en 49-årig kvinna i Tempe i Arizona blev ihjälkörd av en av Ubers självkörande bilar som hade backupförare bakom ratten. Spekulationerna tog snabbt fart och de första rapporterna talade om att det var kvinnan som hade gjort en plötslig gir ut på vägen och att felet därmed var hennes.
Ganska omgående kom ett första uttalande från polischefen på orten där olyckan inträffade. Polischefen sa då, efter att ha sett en film, att olyckan hade varit oundviklig på grund av den plötsliga manöver som kvinnan som ledde sin cykel över vägen gjorde och att den dessutom gjordes i ett väldigt mörkt parti.

Ett par dagar senare släpptes för allmänheten filmen som spelats in av bilens ombordkamera (känsliga personer varnas). Filmen visade att kvinnan till en början rörde sig i ett mörkt parti som för det mänskliga ögat gjorde henne svårupptäckt. Däremot borde…