Missarna många gör vid begagnatköp


Bilauktionssajten KVD har undersökt vad bilspekulanter kontrollerar innan de köper en begagnad bil. Nio av tio svarade at de inspekterade yttre skador som rost och mätarställningen vid det senaste bilköpet. Lika många provkörde också bilen.

Däremot var det bara 30 procent som tog reda på vad den nya bilen kostade att äga i form av försäkring, skatt, värdeminskning etc. Fyra av tio tog aldrig reda på bränsleförbrukningen. Vidare granskade inte var fjärde köpare ägarbeviset när de köpte en begagnad bil senast och var femte tittade heller inte på besiktningsprotokollet. 

– Vi svenskar är bra på att undersöka bilens yttre men är sämre på annat som kan innebära att bilaffären blir en riktigt tråkig historia. Även om de flesta bilköpare gör alla nödvändiga kontroller är det förvånande att många inte ens tar reda på om bilen blev godkänd vid senaste besiktningen eller om säljaren av bilen är bilens ägare. Om du köper en bil som visar sig vara stulen kan du bli tvungen att lämna tillbaka bilen till den rätta ägaren. Därmed kan du förlora både dina pengar och din nya bil, säger Jessica Malmgren, PR- och informationsansvarig på KVD.
 
Diskutera: Vad tycker du är viktigt att kolla upp vid köp av begagnad bil?

Läs mer hos Vi Bilägare