Bilfrågan: Sämre rostskydd i Renault?


På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I Vi Bilägare nr 4/2016 stod att Renault ”i dag kan ståta med riktigt höga betyg för sitt rostskydd”.

Jag köpte i höstas den nya Renault Kadjar. Några veckor senare läste jag Vi Bilägares test av Kadjar och fick då se att den endast fått betyg två av fem möjliga. Jag mailade Renaults kundservice och frågade om det dåliga rostskyddet var en miss i produktionen eller om det var en medveten kvalitetssänkning. Svaret blev att rostskyddet är från fabriken bra och att bilen har tolv års rostskyddsgaranti. Jag informerade om rostskyddstestet i Vi Bilägare nr 14/2015. Svaret blev: ”Renault uttrycker sig inte för något som möjligtvis står i en tidning eller som finns på internet då det inte går att verifiera att det är från en pålitlig källa”.

Jag lämnade min bil till Dinitrols auktoriserade verkstad i Hallstahammar, som bekräftade det som framkom i ert test. Jag kostade på en full behandling.

Tyvärr är det alltså så att Renault inte alls kan ståta med riktigt höga betyg på rostskydd. Hur kommer det sig att skyddet är så uselt på Kadjar?

Lars Ljung

Svar:
Kadjar är tyvärr en riktig plump i Renaults annars så fina rostskyddsprotokoll. En förklaring kan vara att den bygger på samma tekniska bas som Nissan Qashqai på vilken det inte slösats något bra rostskydd. Men förhoppningsvis kan Kadjar så småningom få ett bättre rostbetyg, för så här skriver Karin Karlsson på Renault Nordic:

”Tidningens rostskyddstest gjordes på en av de första Kadjarmodellerna vi fick in till Sverige. Vi har påtalat resultatet för huvudkontoret i Paris. Det har resulterat i att Renault gjort förbättringar när det gäller sprutmönstret av rostskyddsmedlet samt att man ökat mängden rostskyddsmedel. Skyddet ska nu vara i linje med Renaults övriga personbilsmodeller som ju haft toppresultat i tidningens tester.”

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du köpt extra rostskyddsbehandling till din bil?