Ny bok om Volvo 165 en lyxkombi som aldrig tillverkadesOmslag_Volvo165

”Volvo 165 – Drömmen om lyxkombin” är boken om en Volvomodell som aldrig tillverkats, men som ändå finns! Om Volvo hade tillverkat en herrgårdsvagnsversion av sexcylindriga lyxsedanen 164 hade den hetat 165. Idag är det en självklarhet att nya Volvo V90 kan vara en premiumbil och en herrgårdsvagn. I början på 1970-talet fanns det inte på kartan att Volvos prestigemodell kunde byggas i en kombiversion.

Trots att den aldrig serietillverkades av Volvo finns det Volvo 165:or runt om i världen. De är byggda av privatpersoner, verkstäder, karosserimakare och så finns det en bil som byggdes i Volvos sammansättningsfabrik i Australien.

Fredrik Nyblad på tidningen Klassiker hittade en bild från 1972 i ett arkiv och blev fascinerad av fenomenet Volvo 165. Fotografiet han fann ledde till att han blev ägare av den enda Volvo 165 som Yngve Nilssons Karosserifabrik byggt. Det här är boken om drömmen om en Volvo som är mer – lyxigare, snabbare och som samtidigt lastar mycket.

Byggstenarna i en 165 är kombimodellen 145 och den 10 cm längre sexcylindriga 164. För att de två ska bli en bil krävs att karosserna skarvas i torpedväggen och i taket.

Volvo 165 – Drömmen om lyxkombin ges ut av Trafik-Nostalgiska Förlaget.

 Source link