Bilfrågan: Tystaste däcken?


På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min BMW Z4, 2,5 si, 2008 behöver nya däck. Däcken är punkteringsfria original 225 45/17. De är bullriga och jag uppfattar också bilen som spårkänslig, vilket kanske hör ihop med däcktypen. I ert test framstår Continental som sammantaget klart bäst. Om jag prioriterar lågt buller och riktningsstabilitet ser Bridgestone, Goodyear, Michelin och Pirelli ut som bra alternativ. Hur stor skillnad är det i praktiken beträffande buller? Frågan om spårkänslighet behandlas inte särskilt i testet.  

Svante Elofsson

Svar:
Du är inte ensam om att uppleva BMW:n som spårkänslig med punkteringsfria däck. Det klagar många på. I våra däcktester kollar vi emellertid inte spårkänslighet eftersom den kan skilja sig mellan olika bilmodeller. 

RFT-däck (Run Flat Tyres) har hårdare däckssidor och det kan påverka även ljudnivån. De fyra däck som du nämner är tämligen likvärdiga vad gäller buller. I 90 km/tim skiljer som mest två decibel, vilket kan uppfattas av örat. I testets sammanlagda komfortbedömning fick Bridgestone, Goodyear och Michelin den högsta poängen.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad är dina erfarenheter av spårkänslighet med olika däck?