89 miljoner till automatiska bilar


30 organisationer från elva länder är inblandade i projektet som leds av forskare från VTI. Forskarna Anna Anund och Magnus Hjälmdahl tillsammans ekonomen Johanna Nordenrot ansökte om EU-stöd för projektet tillsammans med två grekiska kollegor från institutet Certh/Hit.

– Det är det som är kul, att vi verkligen är ett internationellt team redan från början. 

Nu har de alltså fått sin ansökan beviljad och tilldelas 9,6 miljoner euro, cirka 89 miljoner kronor, av EU för att driva projektet. Tanken är att skapa en helhetsbild av automatiserade system i fordon och därifrån kunna utveckla system som kan kopplas in eller ur när det behövs. Bland annat ska forskarna försöka bygga system som kan läsa av förarens känsloläge om denne till exempel är arg, ledsen eller ouppmärksam. Projektet startar i september i år och ska pågå under tre och ett halvt år.

– Vi kommer att basera arbetet på användarfall för bil, lastbil, buss och motorcykel vilket speglar stora delar av trafiken på Europas vägar. Projektet kopplar samman kunskap om förarens tillstånd och kunskap om situationen man befinner sig i, med fordonets automatiserade funktioner, säger Anna Anund, forskningschef på VTI.

– Extra roligt är att vi har flera svenska partners i projektet; Scania, Autoliv, Smarteye, Stressforskningsinstitutet och Uppsala universitet.