Fyra fordonsgymnasier får vardera 100 000 kr till verktygunnamed-1-468x312

Ystad Gymnasium Park, Parkskolan Örnsköldsviks Gymnasium, Edströmska Gymnasiet i Västerås och Yrkesplugget i Bromma får vardera 100 000:- i verktyg av Kamasa Tools.

–Vi tänker köpa något som vi tidigare bara drömt om, säger Jesper Ström på Yrkesplugget.

Kamasa Tools bestämde sig för försöka motverka den ökande bristen på personbilsmekaniker genom att stötta fyra av Sveriges 170 fordonsgymnasier med verktyg. Företaget såg en chans att påverka utvecklingen i en positivare riktning. Nu har de fyra skolorna valts ut.

–  Eleverna ser brister i skolans verktygsutrustning när de när de är ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller har sommarjobb. De ser vilken verktygsutrustning som företagen använder och som saknas i skolan. Modernare verktyg gör eleverna mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden, säger Lasse Björklund, yrkeslärare på Ystad Gymnasium Park.

John-Erik Hellström, yrkeslärare på Parkskolan Örnsköldsviks Gymnasium bekräftar sin kollegas bild.

–     När eleverna har varit ute på en arbetsplats kommer de ofta tillbaka till oss lärare om att vi har brister på verktyg i förhållande till praktikplatserna. Eleverna tvingas låna verktyg mellan varandra på skolan och även från företag på orten.

Enligt siffror från Motorbranschens yrkesnämnder (MYN) har rekryteringsbehovet till motorbranschen växt med 10 % de senaste tre åren medan ansökningarna till fordonsgymnasierna minskar. Samtidigt blir fordonen allt mer komplexa och kräver till exempel vana av specialverktyg och IT-kunskap.

De nya verktygen från Kamasa Tools kommer komma till stor användning, tror Jesper Ström, utbildnings- och arbetslagsledare samt APL-samordnare på Yrkesplugget Bromma.

–      Vi tänker köpa något vi tidigare bara drömt om, en hjullageravdragare. Det har vi fått åka runt och låna förut. Och det blir tre verktygsskåp och mycket handverktyg. Men det är inte bara pengarna, det är ett erkännande. Att ha moderna och exklusiva verktyg kommer hjälpa oss driva utbildningen framåt. Vi tycker att eleverna ska få en gedigen grund att stå på innan de går på praktik, och att då få jobba med samma verktyg på skolan som man sedan ser på företagen är bara bra.

De utvalda skolorna kommer få välja fritt ur Kamasa Tools produktsortiment inom den givna ekonomiska ramen, och verktygen kommer levereras i god tid inför höstterminen. Leveransen sker i samarbete med Autoexperten som är en av de största distributörerna av Kamasa Tools i Sverige.

 Source link