Hem Vi Bilägare Test: BMW X3, Land Rover Discovery Sport, Mercedes-Benz GLC (2016)

Test: BMW X3, Land Rover Discovery Sport, Mercedes-Benz GLC (2016)

De utgör gräddan av marknadens medelstora suv-modeller och kostar därefter. Samtidigt har de fyrhjulsdrift som verkligen fungerar. Vilken når längst av BMW X3, Land Rover Discovery Sport och Mercedes-Benz GLC?

Vi Bilägare 2016/08 Biltest: MW X3, Land Rover Discovery, Mercedes-Benz

Digital fil som kan laddas i din dator, smartphone eller läsplatta, 11 sidor De utgör gräddan av marknadens medelstora suv-modeller och kostar därefter. Samtidigt har de fyrhjulsdrift som verkligen fungerar. Vilken når längst av BMW X3, Land Rover Discovery Sport och Mercedes-Benz GLC?   Så snart din betalning är godkännd får du filen för nedladdning på din skärm, du har tillgång till filen i 90 dagar genom ditt konto här på Motorvärlden. Du får även ett mail med ämnesraden ”Ladda ned din fil här” där du kan ladda ned din fil:

Tre lyxiga suv-modeller är på rymmen från sina normala habitat i storstadens trängsel. Den lilla vägen leder vår karavan genom ett stilla och vackert haglandskap i vårbrytningen. Vi rattar med vässade sinnen mellan stenar, hålor och närgångna taggtrådsstängsel och känner oss lite som i en reklamfilm. Oljerockarna är nyvaxade, terrängkängorna åtsnörda, våra väldrillade setterhundar spanar lystet från hundburarna, hagelbössorna ligger putsade och klara, i fjärran tornar en skotsk fornborg upp sig…

Det är lätt att låta fantasin spela i BMW X3, Land Rover Discovery Sport och Mercedes-Benz GLC. De är komfortabla och snudd på drömbilar i mycket, fattas bara med sådan stil, utrustning och prislappar. Här börjar det roliga runt en halv miljon kronor om det ska in lite passande extragrejer utöver grundutrustningen. Den i sin tur är förvisso inte dålig, men att BMW fortfarande tar betalt för autobroms är snålt (den kostar visserligen bara cirka 6 000 kronor, men ändå). 

Kupéutrymmena är bra i alla tre, med en aning mer inskränkt knäutrymme i baksätet i Mercedes. Själva sittdynan är dock väl utformad. Det skjutbara och mycket spatiösa baksätet i Land Rover skulle må väl av en sittdyna som inte var så platt. Bra sikt utåt också för kortvuxna i alla tre, men GLC tar poäng på sitt något lägre insteg. BMW känns mest ”fyrkantig” både att sitta i och att lasta, med lådform i såväl kupé som bagageutrymme. Tyvärr stjäl kardantunneln mycket utrymme på mittplatsen bak, fler än två i bredd ska man helst inte vara.

Överlag är annars detaljutförande och finish i paritet med prislapparna. Det här är välgjorda bilar, med många detaljfinesser det kan ta tid att upptäcka. Det finns gott om prylfack, uttag för diverse elektronikprylar och olika lastnät och -bågar för att skärma av bagageutrymmet om man nu skulle vilja det. Att Mercedes inte förser GLC med fickor på framstolarnas ryggstöd är där-emot obegripligt snålt.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet. Köp och ladda ner testet här!

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Kommentarer

#11
2016-06-26 22:59

BMWn är rejält gammal.

#10
2016-06-26 20:50

Det här är bilar för runt halvmillen med lite vettig utrustning. Jag bara kräks över iden att lägga en halvmille på förhöjda skokartonger. X3:an är inte direkt någon jättebil. För en halvmille får man en rätt sjysst 5-seriekombi. Det är ganska stor skillnad på bilarna. Jag vet vilken jag väljer.

#9
2016-06-26 19:43

Väldigt sällan om ens någonsin kommer jag behöva fyrhjulsdrift för terränggång. Väldigt få har det behovet om sanningen ska fram.

Men ”habegäret” är stort när det gäller dom alla tre. Och ska jag endast tänka med min fåfänga skulle jag välja LandRovern. Helt enkelt för att jag tycker den är coolast och för att den känns mest hemma i sådana här miljöer..

Så en sån tack.

#8
2016-06-26 19:30

Skulle jag välja mellan dessa tre så skulle jag köpa en eller flera Dacia Duster istället för en av dessa: Trevliga bilar men för mycket bling-bling. Dacian gör samma jobb men för en bråkdel av priset.

#7
2016-06-26 19:28

Jag tycker BMW ser finast ut från utsidan men i övrigt verkar M-b köra ifrån det mesta, så det blir mitt val

#6
2016-06-26 18:54

Om jag skulle välja mellan dessa tre så köper jag hellre något annat.

#5
2016-06-26 18:18

Ingen av dem tack.

#4
Q7
2016-06-26 15:54

Fick jag bara välja mellan de tre … skulle jag nog köra GLC.

#3
2016-06-26 12:02

GLC.

#2
2016-06-26 11:21

Av dessa är MB;n mitt val. Vettig prislapp men ändå hyfsad utrustning, hög säkerhet, bra drivlina och hög komfort. Troligen det bästa alternativet i klassen just nu.

MVH AL

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera