Hem Vi Bilägare Audi Q2 – rapport från provkörningen

Audi Q2 – rapport från provkörningen

Audi Q2 provades i tät stadstrafik, på motorvägar i 120 km/tim och uppe på smala alpvägar på 1300 meters höjd.

Audi Q2 provades i tät stadstrafik, på motorvägar i 120 km/tim och uppe på smala alpvägar på 1300 meters höjd.

Vi Bilägares Erik Rönnblom har varit i Schweiz och provkört Audis nya lillsuv Q2.

Hej Erik, vad är Audi Q2 för bil?
– Den är en av många nya bilar i den så kallade suv-klassen som snarare skulle kunna betraktas som en högbyggd sportkombi. Quattro är inte standard och frigången är pytteliten, som på en vanlig bil. Utseendet håller på sätt och vis både ett tydligt Audispråk och har ett helt nytt anslag. Det är som om man först gjort en rund och mjuk kaross och sedan hyvlat av de mjuka kurvorna och därmed fått skarpa, karaktäristiska linjer som är betydligt vassare än övriga modeller. Den ser tuff ut!

Hur var den att köra?
– Jag imponerades av den lilla trecylindriga maskinen som egentligen duger bra för all vardagskörning. Fyrhjulsdrivningen är egentligen lyx på en kompakt framhjulsdriven bil. Den kommer att klara sig bra ändå i de flesta situationer. Säkerhetsutrustningen gör assistanssystem av samma slag som Audi större modeller möjliga. Radar med autobroms för fotgängare och bilar är standard. En annan sak som ingår är progressiv styrning, varför man inte behöver vrida mer än ett varv på ratten för att få fullt styrutslag åt endera hållet.
 
Vem kan tänkas köpa bilen?
– Vid presentationen fick vi höra att Q2 ska locka den unga generationen. Men det skulle inte förvåna mig om den snarare blir het för små familjer och 60-plussare. Det är ju inte direkt någon billig bil. Och de fördelar som en lite högre kaross ger tilltalar säkert de som vill ha ett mer bekvämt insteg och lättare kan fästa en barnstol utan att behöva kräla omkring på knäna.
 
När kommer den till Sverige och vad kommer den att kosta?
– Audi Q2 kommer ut på marknaden i höst, närmare bestämt i november. Redan med minsta motoralternativet, Audis nya trecylindriga 1,0-litersmotor på 116 hästar, sexväxlad manuell växellåda och framhjulsdrift, så börjar prislappen på 231 000 kronor. Q2 med tvåliters TFSI-motor på 190 hk, quattro och S tronic, går lös på 317 500 kr.

Diskutera: Vad tycker du om Audi Q2?

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera