Saab 99 räddad från bilhimlen – blev bakhjulsdriven

Man kanske tror att alla från Göteborg är Volvo-frälsta, men inte Jesper Schwartz. Han är nämligen Saab-killen från Göteborg som har räddat en 99 modellår 1974 från att hamna i bilhimlen. Hans kompis hade en helt ordinär 99:a ståendes isärplockad, och kompisen hade tappat intresset. Då kom Jesper Schwartz till undsättning och efter nästan sex år är den förvandlade Saaben redo att visas upp för världen.

Inte mycket mer än karossen och färgen, indisk gul (Sunset Orange), är original. En USA-front har monterats, likaså skärmbräddare från Saabs gamla rallyavdelning och bakvinge från 1970-talets tillbehörskatalog. Men det är långt ifrån allt som förändrats hos bilen.
Hela drivlinan är nämligen omgjord. Till skillnad från alla andra Saab 99, som är framhjulsdrivna, är Jesper Schwartz 99:a bakhjulsdriven. Motorn är Saabs B204-turbomaskin på 2,0 liter från 1990-talet,…