Första Shelby Cobra-bilen till salu

Det finns vissa sportbilar som har fått legendstatus. Pratar vi europeiska sådana brukar exempelvis Mercedes 300 SL komma upp, eller i lite modernare tider Ferrari F40. Pratar vi amerikanska sportbilar med liknande status så ligger Shelby Cobra nära till hands. Och nu är den första tillverkade Shelby Cobran snart till salu.

Den första Shelby Cobran som någonsin byggts, med serienummer CSX 2000, ska upp på auktion i Kalifornien om knappa två månader. Bilen föddes när Carroll Shelby, grumdaren till AC Cars, tillsammans med sitt team klämde ner Fords då helt nya 260-kubiks V8 under huven på en AC Ace. Resultatet blev en legendarisk amerikansk sportbil.

Och om den där motorkonverteringen aldrig hade gjorts i det där garaget i Santa Fe Springs så hade vi kanske aldrig fått uppleva de många andra amerikanska sportbilar som kommit därefter. Vad hade hänt utan Ford GT40 eller Dodge Viper? För att…