Hem Vi Bilägare Norsk succé i Höljes

Norsk succé i Höljes

Fyra svenskar av sex i rallycrossfinalen i Höljes inför rekordpubliken 44 400, men i slutändan norsk seger genom Andreas Bakkerud i en Ford Focus RS.

Det bjöds på stor dramatik i lilla Höljes i norra Värmland. För första gången i år kom VM-ledande Mattias Ekström och Petter Solberg att spela andrafiolerna, Ekström sist i A-finalen och Solberg utslagen redan i semifinalen.
 
Till sist blev det en uppgörelse mellan Andreas Bakkerud och Timmy Hansen där den sistnämnde från femte startposition i sin semifinal lyckads vinna och skaffa sig startrutan bredvid norrmannen i finalen. Hansen tog också starten, men Bakkerud matade på bäst av alla i jokerslingan. Och när Hansen under slutvarvet skulle in på sin joker hade Bakkerud hämtat in de tiondelar som behövdes. I slutkurvan tappade också Hansen andraplatsen till teamkompisen Sébastien Loeb, när bilen med möda tog sig över mållinjen.
 
– Jag kom emot handbromsknappen, ursäktade sig Timmy, trots allt oerhört belåten med sin pallplats sett till de inledande tunga kvalificeringsheaten.
 
Anton Marklund, Johan Kristoffersson och Mattias Ekström
lade beslag på platserna därefter och för Ekströms del är det fortfarande totalledning, fem poäng före Petter Solberg och med Andreas Bakkerud som ny trea.
 
Andreas var för övrigt ett gångbart norskt namn under helgen. I Polen lyckades VW-föraren Andreas Mikkelsen vinna sitt andra VM-rally genom tiderna. Mest olycklig var estländaren Ott Tänak som tycktes ha segern som i en liten ask, men som på näst sista sträckan drabbades av en punktering som kostade 40 sekunder. Med gråten stockande i halsen tyckte han direkt efter målgång att andraplatsen inte var värd någonting. Estländaren lär komma över den besvikelsen vad tiden lider, eftersom Polenrallyt är hans bästa VM-insats så här långt.
 
Sébastien Ogier fick nöja sig med en sjätte plats sedan han i vanlig ordning på grussträckorna som VM-ledare fått ”sopa” vägen ren för sina konkurrenter. I totalen leder ändå Ogier överlägset.
 
Härnäst i VM-serien väntar ännu ett ursnabbt grusrally, klassiska Rally Finland som körs 28-31 juli.

Diskutera: Såd du någon motorsport i helgen?

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera