Hem Vi Bilägare Opel Zafira – rapport från provkörningen

Opel Zafira – rapport från provkörningen

Opel Zafira är en biltyp som faller Vi Bilägares reporter Nils Svärd i smaken.

Opel Zafira är en biltyp som faller Vi Bilägares reporter Nils Svärd i smaken.

Vi Bilägares Nils Svärd åkte till Tyskland för att bekanta sig med Opels uppdaterade flexbil.

Hej Nils, vart exakt i Tyskland befinner du dig?
– Jag är i trakterna av Rehndalen utanför Frankfurt för att lära känna Zafira facelift. Vädret bjuder på lätt sommarregn och omkring 20 grader.
 
Vad är nytt med bilen?
– Det handlar om en klassisk uppgradering där en gammal trotjänare lär sig nya tricks. Dagens Zafira kom 2011 och får nu en ansiktslyftning, signerad svenske designen Fredrik Backman, för att likna nya Astra. I fronten försvinner ”valrosständerna” till förmån för snyggare LED-arrangemang.
– De viktigare nyheterna är LED-strålkastare samt en sjutums pekskärm som ger ny fräschör till inredningen. Den nya skärmen ersätter några av de fysiska knapparna och kommer med både Apple CarPlay och Android Auto.
 
Hur är den att köra?
– Jag gillar den här biltypen. Det är en intellektuellt stimulerande bilklass. Smart, genomtänkt och med fokus på andra än bara föraren. Det är en mysig upplevelse att köra Zafira. Speciellt med både panoramavindruta och glastak som ger ljus och luftig tillvaro i den rymliga och flexibla kupén.
 
Något negativt?
– Opel envisas med onödigt smala sportstolar. Dessutom skiner åldern igenom. Mer detaljer om dessa ålderskrämpor kommer jag gå in tidningen som kommer efter sommaren. Därtill är dragvikten onödigt låg. Avtagbart drag ingår i tvålitersdieseln på 170 hk/400 Nm, men den klarar bara 1550 kg. För 1,4 T är dragvikten blott 1300 kg. 
 
När kommer den till Sverige och vad kommer den att kosta?
– Zafira facelift når svenska handlare i november. Priserna är följande: 1,4 Turbo 140 hk – 244 900 kr, 2,0 CDTI 170 hk Business – 300 900kr, 1,6 Turbo 150 hk gasversion) – 274 900kr. Senare kommer även en mindre diesel på 1,6-liter. Personligen saknar jag fyrhjulsdrift till dieseln. Det hade varit pricken över i för denna allkonstnär. Dessutom en viktig imagehöjare för att få svenskar att våga välja en smart mpv istället för suv eller vanliga kombin.
 
Diskutera: Vad tycker du om Opel Zafira?

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera