Japan förbjuder Mitsubishi att sälja åtta modeller

I mitten av april kom det fram att Mitsubishi fuskat med bränsle- och utsläppssiffror och fyra småbilsmodeller hamnade i skottgluggen. Kort därefter kom det fram uppgifter om att Mitsubishi hade fuskat med fler modeller än så, bland annat ASX, Outlander och Pajero – modeller som även saluförs i Sverige. Avslöjandet fick Mitsubishis vice ordförande att erkänna att hans bolag fuskat sedan 1991.

Till följd av det utbredda fusket kom i går beskedet att Japans transportdepartement förbjuder Mitsubishi att sälja åtta olika modeller i hemlandet. Anledningen till förbudet är att departementet hittat marknadsföringsmaterial som hävdar lägre förbrukningssiffror än de verkliga.
I ett uttalande från departementet bekräftas att deras undersökningar hittade avvikelser på upp till 8,8 procent och att den genomsnittliga avvikelsen för alla modeller, däribland ovan nämnda ASX, Outlander och…