Hem Vi Bilägare Bilfrågan: Får jag ändra däcken?

Bilfrågan: Får jag ändra däcken?

Får jag byta däckdimension från 195/50 R15 till 195/65 R15? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får jag byta däckdimension från 195/50 R15 till 195/65 R15? Eller ska man gå från 15″ till 16″? Bilen är en Mercedes A160 -00. Jag tänker köpa kompletta hjul. Är det lagligt att bara ändra sådär eller blir det anmärkningar vid bilbesiktningen?

D

Svar:
Den ändring du tänkt dig är inte godkänd. Rullomkretsen får inte ändras mer än fem procent när man byter däcksdimension. Vilken som är bilens standarddimension kan du se i registreringsbeviset eller genom att söka på registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida. På hemsidan www.falginfo.se går det att få upplysningar om vilka dimensioner som är godkända för din bil. Rekommenderad dimension i ditt fall är 205/55 16.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera