Volvo-ägaren ville köpa in sig i BMW

Geely-chefen fick till sist som han ville. I slutet av förra månaden rapporterade vi att han, då det betecknades som en privat investering, köpt 9,69 procent av aktierna i fordonskoncernen Daimler som äger bland annat Mercedes. Men Daimler var tydligen inte den enda koncernen han var intresserad av. I somras rapporterade vi att en kinesisk biltillverkare var intresserad av att köpa Fiat Chrysler Automobiles (FCA). I dag har det kommit fram att det den kinesiska biltillverkaren var Geely.

Men det är inte allt. Geely och Li Shufu, som de senaste åren köpt flera varumärken och då framför allt biltillverkare, var sugna på BMW. Enligt uppgifter i tyska Der Spiegel hade Li Shufu lagt fram ett affärsförslag till BMW. Genom att låta honom köpa in sig i BMW skulle han underlätta för BMW att få tillgång till en kinesiska marknaden. I gengäld skulle Geely få ta del av BMW:s kunskapsvinningar…