Porsche först att testa blockkedja

Porsche är först ut av biltillverkarna att, på test, implementera den så kallade blockkedjetekningen i bilar. En blockkedja, blockchain på engelska, säkerställer mycket snabba och mycket säkra dataöverföringar. Du kanske har hört talas om tekniken i samband med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin.

Porsche har, tillsammans med Berlin-företaget Xain, testat olika applikationer som använder sig av blockkedjetekniken, bland annat att låsa och låsa upp en bil, ge tillfälligt tillträde till en bil (till exempelvis budfirmor) samt nya affärsmodeller som baseras på krypterad dataloggning. Porsche menar att det de nu testar bara är att skrapa på ytan hos tekniken, i framtiden sägs den nämligen kunna förbättra en rad olika områden, bland annat autonom körning.

Eftersom bilen blir en del av blockkedjan kan den nås direkt utan att exempelvis externa servrar behöver blandas in i…