Provkörning av Toyota Land Cruiser 150 2,8 Turbo D-4D

Jeroen Peeters

Hedberg spanar runt men siktar vare sig någon Livingstone eller Stanley, däremot Afrikas drottning i form av nya Land Cruiser.

Nu för tiden när var och varannan vardags­bilist sitter en halv- eller åtminstone en kvartstrappa upp i sina nya suvar och cross­overs så finns fortfarande önskemål om att komma ännu högre upp. Behovet av bästa terrängkapacitet eller bara vetskapen om att man även kan ta sig hem från avslutat uppdrag ställer höga krav på åkdonen i dag.

Toyotas historia med Land Cruiser-serien sträcker sig nästan lika långt bak som amerikanska Jeep och engelska Land Rover. 1951 levererades första BJ, resten är historia. På vissa marknader heter Land Cruiser 150-modellen ”Prado” för att särskilja från den mer bruksiga 70- respektive lyxiga 200-serien. Enligt Toyota kommer modellnamnet Prado från portugisiskan (!)…