Andelen dieselbilar per bilmärke

De utskällda dieselbilarna går en oviss framtid till mötes. Många konsumenter har dragit öronen åt sig och valt ett annat drivmedel än diesel när det har vankats nybilsköp. Det syns så klart i statistiken, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. I exempelvis Tyskland, som nyligen fått ett domstolsgodkännande om dieselförbud, uppgick dieselbilsandelen till 33 procent under januari månad i år, tolv procentenheter lägre än samma månad i fjol. Sett till helåret 2017 var den tyska andelen dieselbilar 38,7 procent, betydligt mindre än den svenska som var nästan hälften.
Till och med dieselbilslandet Frankrike, som för några år sedan hade en andel dieselbilar på en bra bit över 70 procent, har backat rejält och var i fjol nere på 47,3 procent.
Det är egentligen bara Irland, Portugal och delvis Italien som utmärker sig med höga dieselbilsandelar om 65,2 procent, 61,5 procent…