Rostig bil kan ge försämrat krockskydd

Folksam

Folksam har genomfört vad de kallar för ett unikt krocktest. Enligt Euro NCAP:s krocktestmodell för 2003 respektive 2004 har de krocktestat en Volkswagen Golf generation fem (2003-2008) och en Mazda 6 generation ett (2002-2007), båda kraftigt angripna av rost men besiktigade och godkända för trafik.

– Kunskapen om rostens påverkan på en bils krockegenskaper är mycket begränsad. Det saknas studier eller tester på hur rost i en personbils energiupptagande struktur påverkar krocksäkerheten. En allmän uppfattning är att hållfastheten hos en stålstruktur påverkas negativt av kraftig rostbildning. För första gången har vi nu jämfört krocktest mellan när en bil var ny och när samma modell är angripen av rost för att se vad den har för påverkan på krocksäkerheten, säger Anders Ydenius som är trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Rostig Mazda 6 i krocktest

Så rostiga…